lrg_247064_IMG_1886Miközben több önkormányzat is a fennmaradásáért küzd, egy kis Zala megyei falu kis híján csodát tett az elmúlt 15 évben. Szinte mindent máshogy csináltak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladták, hanem bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Mostanra csaknem megduplázták a lakosság létszámát, és NB I-es focicsapatuk is van.

Jövőre 35 kilowattos teljesítményű napelemtelep épülhet a Zala megyei Nagypáliban. A mindössze 480 lelkes falu nemrég azzal adott hírt magáról, hogy saját kategóriájában második helyezést ért el az európai ?megújuló energiák bajnoksága? elnevezésű versenyen. A magyar falut csak a Németországban található Kronprinzenkoog nevű település tudta megelőzni, a dobogóra pedig az olasz Dobbiaco fért még föl.

? Évekkel ezelőtt kidolgoztunk egy zöld út elnevezésű gazdaságfejlesztési programot, melyben jelentős súllyal szerepelt a megújuló energiaforrások kiaknázása is ? fejtette ki lapunk megkeresésére Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere. Hozzátette, eddig a napenergia hasznosítása terén tudták a gyakorlatban is megvalósítani az elképzeléseiket. ? Öt évvel ezelőtt napkollektoros rendszert szereltünk fel az önkormányzat épületére. Próbáltuk népszerűsíteni a kezdeményezésünket, és így sorra jelentek meg a szolár-rendszerek a lakóházakon is ? magyarázta a település vezetője. Megjegyezte, azóta a község közelében lévő logisztikai központot is napelemekkel és napkollektorokkal látták el.


szerk

Nagypáliban jelenleg 5165 watt csúcsteljesítményű beépített napelem-kapacitás, és 315,74 négyzetméternyi napkollektor található. Ebből a lakóházak 900 wattos kapacitással és 31 négyzetméternyi kollektorral veszik ki a részüket. A település azonban nem fékez le itt: kiírtak egy pályázatot egy 35 kilowattos napelem telep létesítésére, az itt megtermelt árammal pedig a közintézményeket, illetve a közvilágítást látnák el. Emellett ? mint arról Köcse Tibor beszámolt ? azon is dolgoznak, hogy egy napelemmel ellátott díszkivilágítási rendszert alakítsanak ki.

Nagypáliban nemcsak a napenergia, hanem más megújuló források felhasználását is tervezik. Gondolkodnak még a szélenergia kihasználásában, de ugyanúgy biomassza-erőmű létesítése is szerepel a tervek között. Az önkormányzat mindezen felül még egy kisebb energiaültetvénnyel is rendelkezik, amely mintaként szolgál a hasonló programokhoz. A hő- és villanyfelhasználás csökkentése érdekében épületenergetikai felújításhoz is keresnek pályázati forrást.


Díjat nyert a zalai zöldmintafalu
2011. június 14. 07:39