Rendhagyó tanórák Szokolyán

0
462

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület szervezésében május első felében valósult meg az Energia Megmaradás címet viselő konferencia és a NapSátor elnevezésű környezeti nevelési program. A KEHOP-5.4.1 támogatásból létrehozott projekt négy települést érint Kismarost, Verőcét, Nagymarost és Szokolyát.

Május 10-én a madarak és fák napján érkezett a NapSátor program a szokolyai Cseh Péter Általános Iskolába. A környezeti-nevelési program rendhagyó tanórákat nyújtott a diákoknak. Minden osztálynak egy-egy óra jutott a szemléletformálásból. A felsősöknek a Mátyásfáspedagógusok napelemes kütyükön keresztül mutatták be a megújuló energiát nyújtó energiaforrást. Mivel a nap elején esett az eső, ezért a Nap erejét egy lámpa segítségével szemléltették. Az erdő mellett élő nagyobb diákoknaka napelemes telefont és laptop töltőt, az többfunkciós elemlámpát, szúnyogriasztót, rádiót, és egy különleges, az ENSZ által kifejlesztett, otthoni, napelemmel működő lámpát mutatott be a MÁK-kal együttműködő Magosfa egyesület.

Az elsősök napelemes játékokat próbálhattak ki, szintén a napot helyettesítő lámpa segítségével, Megmozdult a pók, a kisautó, a napellenzős sapka, a malom, a robot és a repülőgép propellere is. A többi alsós környezeti nevelési társasjátékban vett részt a tanórán. Az átrendezett osztályterem teljes terjedelmében játéktérré alakult át. Ezzel az egyszerű, mégis kiváló eszközzel a gyerekek játék közben hatalmas tudást szívtak magukba, arról hogy a háztartás körül, milyen módon tudnak energiát megspórolni.

A hiányzókon kívül az iskola valamennyi tanulója aktívan részt vett a környezeti nevelési programban, amelynek keretében egy interaktív füzetbe rögzítették frissen szerzett tudásukat, és egyben igazolták az egyesület számára a részvételt.

Köszönetet szeretnénk mondani az együttműködő pedagógusoknak és az iskola vezetésének, az igazgatónőnek Haraszti Huszta Emmának, akik a legnagyobb nyitottsággal fogadták be a különleges programot, ismerve egyesületünk fő célkitűzését: a szemléletformálás üzeneteit – a megújuló energia-forrástól, a komposztáláson és a szelektív hulladékgyűjtésen át, a kerékpárhasználatig – a felnőtteknek a gyerekeken keresztül lehet a leghatékonyabban eljuttatni.

Mátyásfa Környezetvédő Egyesület