Napsátor Nagymaroson

0
275

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület szervezésében május első felében valósult meg az Energia Megmaradás címet viselő konferencia és a NapSátor elnevezésű környezeti nevelési program. A KEHOP-5.4.1 támogatásból létrehozott projekt négy települést érint Kismarost, Verőcét, Nagymarost és Szokolyát.

Május 2-án és 3-án érkezett a NapSátor program a nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskolába. A környezeti-nevelési program rendhagyó tanórákat nyújtott a diákoknak. Minden csoportnak egy-egy óra jutott a szemléletformálásból. A Mátyásfás pedagógusok napelemes kütyükön keresztül mutatták be a megújuló energiát nyújtó energiaforrást. Az erdő közelségében élő diákoknak a napelemes telefont és laptop töltőt, az többfunkciós elemlámpát, szúnyogriasztót, rádiót, mutattunk be. A kisebbek napelemes játékokat próbálhattak ki, megmozdult a pók, a kisautó, a napellenzős sapka, a malom, a robot és a repülőgép propellere is.

Szerencsére a két nap alatt sokat sütött a nap, amely elengedhetetlenül szükséges volt a szerkezetek működéséhez. De a borús időben is volt mit csinálni, a kisebbek játékos esőcsinálásban vehettek részt, amelyet nagyon élveztek. A felsősök pedig vicces időjárás előrejelzést próbálhattak ki. Az osztálytermek és a belső-udvar egy része játéktérré alakult át. Ezekkel az egyszerű, mégis remek eszközzel a gyerekek játék közben hatalmas tudást szívtak magukba arról, hogy a háztartás körül, milyen módon tudnak energiát megspórolni.

A hiányzókon kívül az iskola valamennyi tanulója aktívan részt vett a környezeti nevelési programban, amelynek keretében egy interaktív füzetbe rögzítették frissen szerzett tudásukat, és egyben igazolták az egyesület számára a részvételt.

Köszönetet szeretnénk mondani az együttműködő pedagógusoknak, a szervezésben részt vevő tanároknak: Csörsz Katalinnak és Cserni Katalinnak és az iskola vezetésének, az igazgatónak Fábián Szabolcsnak, akik a legnagyobb nyitottsággal fogadták be a különleges programot, ismerve egyesületünk fő célkitűzését: a szemléletformálás üzeneteit – a megújuló energia-forrástól, a komposztáláson és a szelektív hulladékgyűjtésen át, a kerékpárhasználatig – a felnőtteknek a gyerekeken keresztül lehet a leghatékonyabban eljuttatni.

Mátyásfa Környezetvédő Egyesület