indexBotrány Magyarkúton! A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület vizsgálatai szerint a Papsom-árokba folyik a Honvéd Kórház szennyvize, mely közvetve a védett és veszélyeztetett kismarosi Morgó-patakot is fenyegetheti. Az Index hírportál vezércikkben foglalkozott a problémával.
Következzen az Index cikke változatlan formában:
Kép és szöveg: Index.
Eredeti cikk erre fele olvasható…

“Szennyvizet zúdít a Honvéd Kórház Magyarkútra”

Hudák Hajnal

2012. január 28., szombat 20:33

2006 óta nem megfelelő szűrőberendezést használ a Honvéd Kórház Verőcei Betegotthona, az egykori laktanya, így évek óta erősen szennyezett vizet enged Magyarkútra, a Dunakanyar egyik kedvelt kirándulóhelyére, ahol az Irma-forrás található. A környezetvédő felügyelőség elrendelte ugyan, hogy cserélni kell a szűrőberendezést, de egyelőre a bürokrácia diadalmaskodik a természettel szemben.

“Tudja-e, hogy a HM betegotthon valamint elődje, a laktanya több tíz éve folyamatosan, büntetlenül a Papsom-árokba vezeti a szennyvízét” – olvasható Verőcén villanyoszlopokra kiplakátolva egy helyi lakos felhívása.

 

“A bevezető cső a betegotthon kapujától kb. nyolcvan méterre, az árokban található, ahol a villanypásztor keresztezi az árkot. A talaj több kilométeren keresztül a mélyebb rétegekben is súlyosan szennyezett, így az a patak is, ami az Irma-forrás előtt folyik el. Mindenki el tudja képzelni, hogy egy kórház miféle szennyvizet termel, amit tisztító- vagy csatornahálózat hiányában el kellene szállítani, de a szenny egy kb. húsz centiméter átmérőjű csövön éjjel-nappal folyik. Az ügyben több szervezet többször feljelentést tett, a hatóságok évek óta tudnak róla, de nem történik semmi” – olvasható a plakáton.

 

Bűzlik

 

A felhívást olvasva utánajártunk az ügyben illetékes hivataloknál, és intézményeknél, hogy valóban szennyvizet engednek-e az erdőbe.

 

Egy helybéli lakos szerint nyáron kibírhatatlanul büdös van a kifolyó környékén. Ígéretet többször, több helyről kaptak már a környékbeliek, hogy kialakítják a megfelelő szennyvízszűrést. Ahogy az egyik érintett fogalmazott, ?hiába hőbörgünk, a hatalom lever minket, mint vak a poharat?.

 

Képek a helyszínről

 

A Dél-Börzsöny térség rendszeres vízkémiai vizsgálatát végző Mátyásfa Környezetvédő Egyesület egy rutinvizsgálat során figyelt fel az anomáliára. A kisvízfolyások természeti állapotát figyelő egyesület méréseket tartott Magyarkút környékén, ahova a verőcei kórház szennyvize folyik. Merck laboratóriummal igen magas vízszennyeződést mértek vízkémikus szakértőik. Az adatok megdöbbentőek voltak, megállapították belőlük, hogy a közeli Papsom-árokba folyó szennyvíz veszélyezteti az összes magyarkúti forrást és patakot. Közvetlenül tehát az igen védett és veszélyeztetett kismarosi Morgó (Török)-patakot is.

 

Zavaros, habos

 

A környezetvédő egyesület 2008-ban három mérőponton vett mintákat. Az első ponton – ahol a Honvéd Betegotthon telkéről egy csövön át a környezetbe folyik a víz – állat (a makrogerincteleneket vizsgáltak) nem él, magas az ammóniatartalma, és jellegzetes, erős szagú a víz, ez egyértelművé teszi, hogy nem megfelelő szűréssel kerül a természetbe a bő vízhozamú szennyvíz – írja a jelentésük. A második mérőponton, a csőtől kb. 15 méterrel lejjebb zavaros és habos vizet tapasztaltak. Ugyan ebben már találtak szúnyoglárvákat, de ezek az élőlények a TRENT-index szerint még mindig a rossz vízminőséget jelzik, emellett megdöbbentően magas szennyvízhozamot mértek. A területen pedig rengeteg a sitt és a szemét.

 

A harmadik mérőponton, 350 méterre a szennyvízbefolyástól az előző mérőpontokéval szinte azonos eredményeket tapasztaltak. A betegotthon közelében lévő források vizét is mérték, ezekben magas nitrit-, nitrát- és ammóniatartalmat mutattak ki. Ez azt jelenti, hogy a szennyvíz hatással van a közelebbi forrásokra és vízfolyásokra is.

 

Nem megfelelő a tisztítás

 

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (továbbiakban felügyelőség) munkatársainak 2011 szeptember 17-én tartott ellenőrzése bizonyította, hogy a szennyezés a mai napig fennáll. A felügyelőség megkeresésünkre adott válaszában azt írja, az előre be nem jelentett ellenőrzéskor mintát vettek a betegotthonból a Morgó-patak mellékágába vezetett szennyvízből.

 

A betegotthonban tartott helyszíniszemlén konstatálták, hogy a kórház szennyvizét tisztító létesítményt benőtte a növényzet, a műtárgyak amortizálódtak. Megállapították, hogy jelen formájukban alkalmatlanok a betegotthonban keletkező kommunális szennyvizek jogszabályoknak megfelelő tisztítására, ráadásul a szükséges berendezések már nem is voltak a helyükön.

 

 

Vizsgálatuk alapján a betegotthon szennyvizét kismértékű ülepedés után tisztítatlanul vezetik el. A négy hónapja történt vizsgálat szerint a szennyvíztisztító műszaki állapotában 2006 óta nem történt változás. Emiatt a felügyelőség a 2011. december 15-től megtiltotta a kórháznak a szennyvízkibocsátást, és kötelességként írta elő az intézménynek, hogy azt szippantott szennyvízként (TFH) rendszeresen szállítsák el. A kórház illetékesei arról nyilatkoztak, hogy az ebben a kötelezésben foglaltakat 2012. február 15-ig teljesítik, de a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére várhatóan csak 2013-ban lesz lehetőség. Erre vonatkozólag halasztást k