OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyre többen tartják fontosnak, hogy minél jobb minőségű és egészséges élelmiszert termeljenek meg maguknak és minél több település kapcsolódjon be az idén már országos méretűvé szélesedett konyhakert-művelési programba – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű mozgalom 2014-es meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A konyhakertek ápolása, gondozása azért fontos, hogy fenntartsák az adott tájra jellemző termelési kultúrát, átadják a követésre méltó művelési hagyományokat és biztosítsák az őshonos, ritka növényféleségek továbbélését – húzta alá a szakminiszter. Fazekas Sándor emlékeztett: csaknem 200 ezer hektár elhanyagolt zártkert van ma az országban, ami a termesztésbe vonva jelentősen növelhetné a családok önellátását idényzöldségben, gyümölcsben.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, az idén 60 településről 939-en vettek részt a karcagi minta alapján megszervezett Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű programban. A hagyományos népi kertkultúra felélesztésére hivatott programhoz öt kategóriában lehetett csatlakozni, így az erkélyen kialakított, az 50 négyzetméter alatti, illetve feletti alapterületű, valamint zöldséges és gyümölcsös zártkert megművelésével.

A csatlakozó települések között voltak Karcag határon túli testvérvárosai – a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr és a délvidéki Bácskossuthfalva – és megrendezték a versenyt a szerbiai Temerinben is. Külön öröm, hogy a lengyel testvérváros, Krosno Odrzanskie nemrég csatlakozott a programhoz, és 2014-ben a településről kiindulva, magyar példára országosra terjesztik a versenyt – mondta Kovács Szilvia.

A legtöbb nevezés – szám szerint 101 – Nagykanizsáról érkezett, de élénk volt az érdeklődés Jászapátin, Karcagon, Csongrádon, Encsen és Komlóskán is. Korosztályi megoszlást tekintve a legfiatalabb versenyzőként egy négyéves bagi gyermek, míg legidősebbként egy 95 éves karcagi férfi művelte a kertet.

A vetélkedésbe több óvodáscsoportot, valamint általános- és középiskola tanulóit sikerült bevonni. A szervezést és lebonyolítást sok településen a helyi kertbarát kör végezte, míg Bagon és Fonyódon kifejezetten a verseny miatt hoztak létre ilyen civil szervezetet.
Az idei versengésben Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű díjra 35 település 69 kertre tett javaslatot. Az országos zsűri végül 24-nek ítélte oda az elismerést, amely egy gratuláló oklevél mellett Györfi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes szobrászművész kisplasztikája volt. Kovács Szilvia szólt arról is: bíznak abban, hogy jövőre jóval ezer fölé emelkedik a résztvevők száma.

A 2014. év újdonsága, hogy a kertművelőknek a kert madárbarát kialakítását is meghatározzák feladatként. Kovács Szilvia a sajtótájékoztatón a gyermekek számára kedvcsinálóként országos rajzpályázatot hirdetett. A legfiatalabb korosztály bevonása azért fontos, mert a kert művelése megalapozza a föld szeretetét. A környezettudatosságra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A gyermekek a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt rendezik a kertet, látják el a családot friss, lehetőleg vegyszermentes idényzöldséggel – mondta az ötletgazda. A saját veteményes gondozása a gyermekek számára is egyfajta élmény, annak sikerével, és néha – ha az időjárás közbeszól – annak nehézségeivel együtt.

A települések 2014. február 28-ig csatlakozhatnak a jövő évi konyhakert programhoz.

 

(MTI)