2014. március 22-e a Víz világnapja. Földünk egyik legjelentősebb természetes alkotóeleme, elengedhetetlen az élethez. Királyréten az Ipoly Erdő Zrt. erdészeti munkatársai, valamint a Királyréti Hajtánypálya munkatársai két programmal is várták a szombaton érkező kirándulókat.

tobi
A mentesítő járatként közlekedő Tóbi nevű motorvonat érkezik, Királyrét állomásra.

 

 

A Kismaros, Szokolya és Királyrét között zakatoló Királyréti Erdei Vasút mindegyik állomása és megállóhelye közelében felleljük a vizet. Kismaroson kisebb sétával könnyen elérhető a Duna partja, ahol elénk tárulkozik a csodálatos Dunakanyar. A kisvasútállomás mögött a Török-patak mentén kialakított sétányon találhatjuk meg az Egészségparkot, ahol a kisvonat indulásáig sok-sok játékot kipróbálhatnak a gyerekek.

Morgó állomás közelében a Csömöle-patak beleömlik a Török-patakba, amely morgó hanghatása miatt kapta az állomás a Morgó nevet. Börzönyigeten a Nacsagromi-patak folyik át a kisvasút hídja alatt. Hártókút állomás a közeli vízlelőről kapta nevét. Királyrét-alsónál a kisvasút hű útitársa, a vele párhuzamosan folyó Török-patak kel át a sínek alatt, hogy fogadhassa a Deszkametsző-patak vizét. Királyréten Vasfazék-patak, a Török-patak és a Szén-patak körülöleli az állomást, amelytől alig egy kilométerre anno még Hoffer Kúnó duzzasztotta fel a vizet, létrehozva ezzel a Bajdázói-tavat és a Királyréti-tavat, ez utóbbi horgásztóként üzemel.

Az Ipoly Erdő Zrt. királyréti erdészete Erdei Kutakodó címmel idén havonta jelentkező kirándulássorozatot szervez, amelyre bárki eljöhet, aki előzetesen jelentkezik e-mailben. Az első alkalommal most a Királyrét környéki élővizeket ismerhették meg erdészeti szakvezetés mellett. A víz munkája és szerepe az élővilág kialakulásában és fejlődésében igen jelentős. Királyrét közelében számos védett élőlénynek biztosítanak otthont a patakok és a tavak. A sétán résztvevők a szakvezetőknek köszönhetően megismerhették ezeket a növényeket és állatokat. Aki esetleg cikkem nyomán kedvet kapna egy hasonló sétához, az mindenképpen jelentkezzen az április 19-i sétára, ahol a tavaszi, virágba boruló erdőt ismerhetik meg.

Délután a Királyréti Hajtánypályán szerveztek hajtányversenyt. A pálya környékén a vízhez kötődő kérdéseket helyeztek el, amelyet a nevezők a hajtányok segítségével gyűjthettek össze. A jól válaszolók ajándék mesevonatjegyeket is kaphattak. A hajtánypálya körén belül is található egy kis tavacska, amely többek között szalamandráknak ad otthont.

hajtány
Sok-sok kicsi és nagy érkezett az Erdei Kutakodó sétára és a hajtányversenyre.

 

 

A kisvasút a szép idő és a programok kapcsán készült, hogy majd sok kiránduló választja a Budapest közeli Börzsönyt. A vonatok a szokottnál hosszabb szerelvényekkel indultak útnak, igazodva az utazási igényekhez, valamint a nap folyamán mentesítő járatként elindultak azok a járatok is, amelyek csak májustól közlekedtek volna.

Végre eljött a tavasz, a jó idő, és jó volt egy kicsit felfrissülni a feléledő természetben.

Kép és szöveg: Hivert Gábor