szelektiv_kontenerA napokban a váci székhelyű Remondis Kft. tájékoztatót küldött ügyfeleinek, melyhez a január elsejétől számított első időszak megváltozott tarifájú csekkét is mellékelte. A díj jelentősen magasabb, mint eddig volt, ennek indokait a kísérő levél részletezi, a fizetett űrmérték pedig a legtöbb helyen található régi 240 literes tárolóedény ellenére már 120 literre vonatkozik. A tárolóedények cseréjét fokozatosan vállalná a cég, ennek elvégzése nem az önkormányzat feladata. Véleményem szerint azonban komoly gazdasági hátránya származik a háztartásoknak, és közvetve a falunak is a 240 literes kukák cseréjének késlekedéséből.

A Kismarosi önkormányzat 15./2010.(XII.08.) rendeletének módosítása alapján a szemétdíjat az alábbiak szerint kell fizetni:

A közszolgáltatás díja

A közszolgáltatás díja, amely tartalmazza Kismaros teljes közigazgatási területén végzendő hulladékgyűjtési, szállítási és ártalmatlanítási munkákat:

 

80 literes edény 305 Ft/ürítés + ÁFA

 

120 literes edény 365 Ft/ürítés + ÁFA

 

240 literes edény 575 Ft/ürítés + ÁFA

 

(4) A rendelet 1. számú mellékletében meghatározott tárolóedények az alábbi feltételekkel vehetők igénybe:

– 80 literes edényt maximum két személyes háztartás igényelhet,
– 120 literes edényt azon háztartások igényelhetnek, amelyeknek a létszáma három és hat fő közötti,
– a hat fő feletti háztartások 240 literes edényt kötelesek használni.

 

PY107083

Mind a lakosoknak, mind a falunak érdeke az, hogy a szemét mennyisége csökkenjen, tehát a háztartások a nagyságuknak megfelelő kukára cseréljék a jelenlegi edényüket. Különösen igaz ez a kis háztartásokra, ahol 1-2 személy 80 literest kérhet. Az elvitt szemét súlyát ugyanis lemérik, és jó esetben remélhetőleg csökkenni, rosszabb esetben emelkedni fog az elszállítás díja. A súly mérését egyrészt az önkormányzat is szervezi, másrészt a Zöld-Híd is lemér minden beérkezett szemetet. Ha tehát a 120 literes tarifáért 240 literes kukát pakolunk tele, akkor év végén kiderülhet, hogy kevés a szemétdíj, januártól emelni kell.

 

A magas szemétdíj tehát kedvező esetben mérsékelhető, ha a legminimálisabb szemetelésre szorítkozunk. Tudatosabb vásárlással, odafigyeléssel, valamint a kisebb kuka használatával, a zöld hulladék otthoni komposztálásával és a szelektív hulladékgyűjtés jelentős fokozásával csökken a faluban gyűjtött kommunális szemét súlya, ezzel csökkenhet a jövőben a díj is. Nagyon fontos, hogy az egész falunak egységesen kell változtatni a szokásain, együtt kell keresnünk és bevezetnünk a szemét termelődését csökkentő szokásokat, módszereket. Meggyőződésem, hogy ha nem változtatunk szokásainkon, jövőre még drágább lesz a szemétszállítási díjunk.

 

Tilos azonban a tárolóedénybe nem férő szemetet elszórni a határban, út szélén, árkokban! Egyrészt súlyos környezetszennyezést okoz, másrészt nagyon rossz fényt vet a faluban élőkre, harmadrészt büntetendő. Egy-egy ilyen esetben körültekintően, szomszédokkal egyeztetve kell a felesleges szemetet esetleg több kukába szortírozni, tömeges probléma esetén pedig nyilvánvalóan az önkormányzatnak kell felülvizsgálni a rendeletet, vagy a szemétszállítási szerződést.

 

PY306709Szokolya és Kismaros képviselő-testülete 2011 elején döntött arról, hogy ez év folyamán a két település közösen fog a szemétszállításra közbeszereztetni, a nyertessel pedig együttesen köt szerződést a szemétszállításra. Ez változásokat jelent majd a jelenlegi kismarosi szemétszállítási gyakorlatban. E testületi ülésen merült fel annak lehetősége is, hogy Szokolya mintájára, esetleg velük közösen Kismaroson is létesülne központi zöldhulladék komposztáló a faluban, megkönnyítve a házi komposztálásra képtelen háztartások számára a zöldhulladék, vágott fű, stb. elhelyezését.

 

A pályázat eredményének függvényében mérlegelendő, hogy az év második felében mit tudunk tenni tudatosan a szemét mennyiségének mérséklésére. Ha a jelenlegi cég fog a jövőben is a faluval szerződésben állni, akkor a kettő és hat fő közötti háztartások lakosainak mindenképpen javaslom, hogy egyénileg, levélben kérjék a Remondis Kft.-től a 240 literes edények cseréjét 120 literesre, az arra jogosultak pedig a 120 literes edényeik cseréjét 80 literesre.

 

Kormányzati szinten elhatározták Magyarország megtisztítását a rengeteg szeméttől. Észtországban ez sikerült. Mért ne sikerülne ez nálunk is?


Kapcsolódó anyag:
– Május 21. TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért


Neubauer Rudolf képviselő