A Mátyásfa Környezetvédő Egyesületet, mint a Dunakanyar térségében működő kiemelten közhasznú környezetvédelmi tevékenységet végző szervezetet 2002 nyarán jegyezte be a Pest Megyei Bíróság. Az év végéig a környezet- és természetvédelmi szemléletformáló tevékenységeken kívül részt vettünk a helyi döntéshozók és a régióban együttműködő civil szervezeteinek munkájában is.

Környezetvédelem

Az egyesület fő profilja a kisvízfolyások élővilágának és az azt veszélyeztető hatások felmérése. A Dél-Börzsöny patakjain végzett rendszeres bioindikációs és vízkémiai vizsgálatok segítségével megkezdtük a szennyező források feltérképezését, megalapozva egy későbbi revitalizációs terv elkészítését.

További környezeti károk enyhítését célozta faültetési akciónk Kismaroson, amelyet a Börzsöny Akciócsoporttal közösen végeztünk, a Független Ökológiai Központ támogatásával. A program hosszútávú célja a por- és zajszennyezés csökkentésén kívül a harmonikus élettér kialakítása.

Szemléletformálás

A szakmai munka hatékonyságának növelése érdekében fontosnak tartjuk az érintettek (lakosság, önkormányzatok, oktatási intézmények) tájékoztatása és aktív részvételét. E cél elérését segítette az “Élő Dunakanyar” programsorozat, amely szervezésében mi is szerepet vállaltunk. A program segítségével több ezren ismerhették meg a Dunakanyar természeti értékeit.

A helyi döntéshozók segítése

Kismaros község önkormányzata kérésére véleményeztük a helyi Környezetvédelmi Rendeletet, az Idegenforgalmi koncepciót és a Településszerkezeti Tervet.

Számviteli tájékoztató adatok a 2002-es évről (Forint)

  • Pénzügyileg rendezett személyi ráfordítások 0
  • Pénzügyileg rendezett anyag jellegű ráfordítások 0
  • Értékcsökkenési leírás 0
  • Pénzügyileg rendezett egyéb jellegű ráfordítások 0
  • A szervezett által nyújtott támogatások 0
  • Apeh által kiutalt 1% összege 0
  • Közpénzekből befolyt támogatások 2002. évben 0

A szervezet vezetőinek juttatott támogatások összege

  • A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület vezetői az év során sem anyagi sem természetbeni juttatásban nem részesültek az egyesület részéről.

2623 Kismaros, Móricz Zsigmond utca 5.
2003. május 30.

Magyarkúti Gergely (elnök)