A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja és a Börzsöny Alapítvány közös, természetvédelmi fotópályázatot hirdet A Börzsöny természeti értékei” címmel. Célunk a fényképeken keresztül megismertetni a Börzsöny-régió változatos élővilágát. Hisszük, hogy a biológiai sokféleség megőrzéséért az életkortól függetlenül, mindannyian tehetünk.

mme_borzsony       borzsony_alapitvany

Fotópályázat naptár

Fotópályázat kiírásának időpontja: 2015. április 11.

Beküldés kezdete: 2015. április 11.

Beküldési határidő: 2015. június 30.
Kik pályázhatnak:

I. kategória (általános iskola, felső tagozatosok): az általános iskolák 5-8. évfolyamos tanulói
II. kategória (középiskolások): a középiskolák 9-13. évfolyamos tanulói
III. kategória: felnőttek

Választható téma:

1) Emlősök (telefotó)
2) Madarak (mozgalmas jelenet, érdekes viselkedés bemutatása, telefotó)
3) Egyéb állatok (rovarok, kétéltűek, hüllők, harmóniában a természettel, telefotó, közel,  – vagy makrofotó)
4) Növények és gombák (harmonikus képek, közel, -vagy makrofotók)
5) Tájak (a Börzsöny természeti- és kultúrtájairól készült felvételek)

A fotók készítésének területi lehatárolása (az MME Börzsönyi Helyi Csoport működésének területe): http://borzsony.org/aloldalak.php?id=hcs_mukter

Jelentkezés menete:

Témánként 2-2, összesen 10 darab fotóval lehet pályázni. A fotókat a megadott e-mail címre kérjük eljuttatni, 2015. június 30-ig. A levélben kérjük megküldeni: a pályázó nevét, címét, telefonszámát, a fotó címét (élőlényeknél annak a fajnevét), készítésének helyét és idejét, a levél tárgyához a képfájl nevét kérjük beírni.

Nevezési díj nincs.

A pályázók a jelentkezésükkel, a 18 éven aluliak a szülő írásos beleegyezésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a beküldött fotóik az MME Börzsönyi Helyi Csoport honlapján, hivatalos közösségi oldalain, vagy kiállításokon nyilvánosan megjelenjenek, a szerzői jogaikról ezúton részben lemondanak, vagyis, a díjazást, kiértesítést követő, későbbi időszakban a pályázó újabb megkeresése nélkül, természetesen a szerző nevének mindenkori feltüntetésével a díjazott és a kiállításra szánt legjobb fotókat a Börzsöny Alapítvány népszerűsítésére vagy szemléletformálásra felhasználhatjuk, ezért a képek felhasználásáért a pályázók fellebbezést nem tesznek.

Beküldési cím és információ: borzsonyertekeifotopalyazat@gmail.com

Szervező és kapcsolattartó: Tóth Marietta, tel.: 06/30-610-9025

A beküldött képpel szemben támasztott elvárások:

A képen megengedett maximális technikai beavatkozások: zavaró képelemek kivágása, görbék, világosítás, kontraszt, fény/árnyék, zajszűrés.

A leadott fotó mérete legalább 5 Megapixel felbontású legyen a feldolgozás után is (a díjazott és kiállításra szánt fényképek megfelelő minőségű előhívása érdekében), formátuma a mentéskor: JPEG, a legmagasabb 12-fine minőségben elmentve.

A beküldött képfájl elnevezése, ékezetek nélkül: kategória_téma sorszáma_jelige_fotó címe.jpg (pl. Egy középiskolás pályázó kétéltű állatról beküldött fotója esetén: kategoria2_tema3_fotomania_erdeibeka.jpg)

Etikai elvárások:

Az állatokról készült fényképek vadon élő példányokat ábrázoljanak, természetes környezetükben, az állatok zavarása nélkül, különös tekintettel a tavaszi nászidőszakra, fészeképítésre, stb. A kézben tartott, befogott, beteg vagy elpusztult állatokról készített fotókat kizárjuk.

A verseny lebonyolítása:

A beérkező fotók nyilvánosan július 1-jén jelennek meg, a Börzsönyi Helyi Csoport fotópályázatának hivatalos Facebook oldalán. A zsűri július 10-ig értékeli a fotókat, és kiválasztja kategóriánként a 3 legjobbnak ítélt fényképet. A zsűri tagok 1-10 pontot adhatnak egy képre, tehát minden fotó maximum 70 pontot kaphat. A közönség július 1-10 között szavazhat (“like” gombra kattintással) a képekre, A Börzsöny természeti értékei fotópályázat Facebook oldalon. A kikerült dobogósok és a kiállításra szánt képek pontszámai csak a fotópályázat lezárását (2015. július 10.) követően kerülnek nyilvánosságra. A nyerteseket a megadott e-mail címen vagy telefonon értesítjük, július 15-ig. A Börzsöny természeti értékei fotópályázat” Facebook oldalát érdemes folyamatosan nyomon követni a pályázat ideje alatt, mert rendszeresen jelennek meg a fotók elkészítéséhez és az egyes élőlények megtalálásához szükséges praktikus tanácsok; továbbá a nyertesek értesítésének első felülete ez az oldal lesz. A díjazott és a vándorkiállításra kerülő fotók felkerülnek ezen kívül a http://borzsony.org/ honlap galériájába.

A zsűri tagjai: Demjén Tamás, Dr. Kalotás Zsolt, Kőműves Kata, Nagy Csaba, Potyó Imre, Tóth Marietta, Varga Péter

Eredményhirdetés, ünnepélyes díjátadó: 2015. július 19-én, a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontban.

A legszebb fotókból (beleértve a nyertes műveket is) július 19-től vándorkiállítást szervezünk, amelynek nyitó állomása a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontban lesz.

Díjazás:

Kategóriánként a zsűri által legjobbnak ítélt, 1-3. helyezett pályaművét, a közönségszavazáson a legtöbb tetsziket kapott pályázó művét, valamint a kategória első díjazott képek közül a legkiemelkedőbb fotót különdíjban részesítjük.

Díjak:

Az első helyezettek nyereménye:
I. kategória: 2 hetes természetvédelmi táborozás a Bajdázói-réten, interaktív foglalkozásokkal, kirándulással, madárgyűrűzéssel, játékkal (ideje: 2015. 08. 02-14.), a Börzsöny Alapítvány jóvoltából.
II. kategória: éles, színgazdag, minőségi képalkotású Lacerta Explorer 8×45 távcső, amely ideális társ a kirándulásokhoz, terepi madarászáshoz a Budapesti Távcső Centrum felajánlásával.
III. kategória: 2 fő részére 1 éjszaka, reggelivel a Natura Hill Zebegény Vendégházban

Ezen kívül minden első helyezett könyvjutalmat és a gyakorlati természetvédelem jegyében, lepke teleltető házikót kap.

A második helyezettek nyereménye:
I. kategória: családi kirándulás a kemencei kisvasúttal a fokozottan védett Csarna-völgyben, és egy alkalomra szóló belépő a (2 felnőtt és 2 gyerek részére) a Kemencei Erdei Múzeumvasútba
II. kategória: családi kirándulás a kemencei kisvasúttal a fokozottan védett Csarna-völgyben, és egy alkalomra szóló belépő a (2 felnőtt és 2 középiskolás diák részére) a Kemencei Erdei Múzeumvasútba
III. kategória: légi fotós kirándulás a Dunakanyar fölött, 1 fő részére

Ezen kívül minden második helyezett könyvjutalmat és Zsoldos Árpád madárhang- és éjszakai állathanggyűjteményt tartalmazó CD-jét kapja.

A harmadik helyezettek nyereménye: a 2015. év madara (búbos banka) bögre, dunai tarajos gőte hűtőmágnes, hazánk védett madarait ábrázoló francia kártya, bogárnéző.

Közönségdíj: exkluzív szakmai és fotós kirándulás a fekete gólya birodalmában (1 felnőtt és 1 diák részére), egy alkalomra szóló erdei kisvasutazás Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta között (2 felnőtt és 2 gyerek részére), mókusetető, a Nagybörzsönyi Lek-Vár-Lak erdei gyümölcsökből összeállított házi lekvárcsomagja, valamint a FotóBetyár felajánlásával 1 napos, szabadon választható workshop.

Különdíj: 1 napos workshop keretében, az egyéni felkészültségi szinthez igazított, interaktív fotózási technikák elsajátítása, egy lendületes csapatban, külső és belső helyszíneken, a FotóBetyár jóvoltából.

Minden díjazott oklevelet, Nagy Csaba – Odúlakó madaraink védelme c. könyvet, valamint terepi lábnyom – és terméshatározót is kap.

Minden pályázónak eredményes felkészülést kívánunk!

Szponzorok:

Börzsöny Alapítvány, Budapesti Távcső Centrum, Büki József Bt., Duna-Ipoly Nemzeti Park,

Forintos Gergely, FotóBetyár, Kisvasutak Baráti Köre Egyesület Kemencei Erdei Múzeumvasút, Madárdaloskert, Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja, Nagybörzsöny Erdei Kisvasút Kft., Nagybörzsönyi Lek-Vár-Lak, Natura Hill Zebegény Vendégház és Étterem.

Börzsöny természeti értékei fotópályázat A4 plakát_végleges_web