2005. SZEPTEMBER 23.

„EU Víz Keretirányelv” fórum jegyzőkönyve (2005. május 23. 16.00 óra)

Helyszín:
Vilcsek Gyula Általános Iskola Kismaros

Szervező:
Mátyásfa Környezetvédő Egyesület

Jelenlévők:
Dr. Ijjas István professzor, BME
Szabó Gábor újságíró, HVG
Poldauf Gábor polgármester, Kismaros
Lászlófi Károly képviselő, TEF Kismaros
Schmidt Józsefné polgármester, Berkenye
Bágyoni-Szabó György polgármester, Szokolya
Sághy Melinda Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
Tóth Balázs DINPI
Óvári László Gödöllő – Vác Térségi VgT.
Balogh Judit Kék Forrás KTE
Tatár Sándor Tavirózsa KTE
Dukay Igor Mátyásfa KE, RENATUR
Néder Katalin Mátyásfa Környezetvédő Egyesület

Az EU Víz Keretirányelv fórum teljes jegyzőkönyve – 2005. május 23., Kismaros

 

2005. MÁJUS 29.

Mátyásfa Környezetvédő Egyesület hírei

Május 23-án településünk adott otthont az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal kötelezővé vált Víz Keretirányelv bemutatását szolgáló fórumnak. A Víz Keretirányelv új szemlélettel közeledik a vizekhez: a tavak, patakok, folyók, nedves területek “jó ökológiai állapotának” megőrzését és elérését szorgalmazza. Ez a revitalizáció, mely tervezése és megvalósítása több lépcsőben történik. Reméljük, ebben az évben — újabb támogatás révén — megtehetjük a Morgó-patak revitalizációjáért a következő lépést!

A fórum a vízgyűjtő egészére vonatkozott, ezért Kismaros és több szomszédos település polgármestere, a vízgazdálkodási társulat, egyes szakhatóságok és meghívott előadóként Dr. Ijjas István műszaki egyetemi tanár, a Víz Keretirányelv oktatója, részvételével került rá sor. Mindannyiuk közreműködését köszönjük! Külön köszönet a fórumot levezető Szabó Gábor újságíró és a professzor úr önzetlen segítéséért!

A fórumon levetítettük a (hivatalosan Török-, helyi nevén) Morgó-patakról szóló rövidfilmünket, mely elkészítésében Görgényi Márton, Kertai Gábor, Farkas Zsuzsanna, Moravcsik János, Néder Katalin, Menráth Réka, Dukay Igor, Szelényi Gábor vett részt. Támogatóink a Vác TV és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium voltak. Minden közreműködő segítségét ezúton is köszönünk!

A fórum emlékeztetője ezen a weboldalon hamarosan megtekinthető lesz, rövidített változatát a Kismarosi Kikiáltó következő számában tervezzük megjelentetni.

Részben a filmhez, részben a tervezett tanösvényeinkhez kapcsolódóan jegyezzük meg, hogy társszervezetünk, a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület veresegyházi Malom-tóról szóló természetfilmje nagyon jól szerepelt az országos megmérettetésen, mellyel szinte egyszerre adták át a híres tavat bemutató tanösvényüket. A múlt heti eseményekről az országos sajtó is hírt adott, de a megnyitó ünnepség és szakvezetés alapján mi is jó szívvel ajánljuk a tanösvény megtekintését! További információ a Tavirózsa Környezet- és Természetdvédő Egyesület honlapján olvasható.

 

2005. MÁJUS 9.

A Morgó-patakkal kapcsolatban megkezdett párbeszéd folytatásaként tisztelettel meghívjuk az alábbi rendezvényre:

“AZ EU VÍZ KERETIRÁNYELVÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA A MORGÓ-PATAK VÍZGYŰJTŐTERÜLETÉN”

Időpont: 2005. május 23., hétfő, 16 óra

Helyszín: Vilcsek Gyula Általános Iskola (Kismaros, Liget u. 37.)

Természettudományos előadó termében

A Víz Keretirányelv — hivatalos, teljes neve: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2000/60/EK (2000. október 23.) IRÁNYELVE a vízvédelmi politika terén a közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról — “célja, hogy keretet adjon a szárazföldi felszíni vizek, … és a felszín alatti vizek védelmének”. (Részlet az 1. cikkből.)

Meghívott előadó Dr. Ijjas István a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék tanszékének tanára, a Víz Keretirányelv oktatója.

Levezető: Szabó Gábor újságíró

A találkozón levetítjük Egyesületünk “Patakvölgy a Börzsöny kapujában – A Morgó-patak természeti értékei” c. 2005-ben a Víz világnapjára elkészült rövidfilmjét.

A tervezett napirendi pontokat a következő oldalon közöljük.

Mindenképpen számítunk az érintett önkormányzatok részvételére és terveik ismertetésére! Jelentkezéssel kapcsolatos visszajelzésüket az alábbi elérhetőségekre várjuk: vevatab [at] enternet.hu, renatur [at] enternet.hu, Tel: 06 (70) 235-02-54

Megfigyelőként más vízgyűjtőterületek önkormányzatainak és társadalmi szervezeteinek, valamint a sajtó képviselőit is várjuk.

Köszönettel és üdvözlettel:

Néder Katalin (elnök)

Dukay Igor (egyesületi tag)

Tervezett napirendi pontok:

16.00. Megnyitó

16.02.”Patakvölgy a Börzsöny kapujában – A Morgó-patak természeti értékei” c. film vetítése (7 perc)

16.10. Dr. Ijjas István bevezető előadása (20 perc)

16.30. Polgármesterek, szakhatóságok, a vízgazdálkodási társulat hozzászólásai (6-6 perc, összesen 40 perc)

17.10. További hozzászólások, vita (30 perc)

17.40. Zárszó, konklúziók: Dr. Ijjas István (10 perc)