2002. NOVEMBER

November második szombatján egyesületünk tagjai a Börzsöny Akciócsoporttal és a cserkészcsapat képviselőivel tizenhat darab facsemetét ültettek el Kismaroson a kisvasút-végállomás és a focipálya közelében. Az elhanyagolt területen elsősorban őshonos fajokat (hárs, berkenye, juhar, nyír, mogyoró) telepítettünk. A falukép alakítása és a természetvédelem mellett a különböző környezeti hatások (zaj, rezgés, por, légszennyezettség) elleni védekezés miatt van szükség hasonló akciókra.

A Környezetvédelmi Minisztérium idei pályázatai által négy programra kaptunk támogatást, amelyekből három a Morgó-patak állapotának javítását szolgálja. A kisvízfolyás mederviszonyait a hetvenes években megváltoztatták. Ennek számos negatív következményei közül a legsúlyosabbak a magas vízállásokat kísérő áradások, az élővilág pusztulása. Reményeink szerint az eredeti állapotok visszaállítása által mind az anyagi, mind a természeti értékek nagyobb biztonságba kerülnek.

Egyesületünket a Pest Megyei Bíróság 2002. júliusában kiemelten közhasznú társadalmi szervezetként jegyzékbe vette. Szeretnénk minél hatékonyabban képviselni Kismaros lakosságának érdekeit a településfejlesztés és a környezetvédelem területén.

 

2002. AUGUSZTUS

Sajnos néhány égerfa a nyári szárazság miatt kiszáradt, hiába locsoltuk őket. Reméljük a legközelebbi faültetési akciónk sikeresebb lesz (legutóbb hárman voltak), idén novemberben lesz rá alkalom. A pontos időpontról még küldünk tájékoztatót.

Az augusztusi Kismarosi Kikiáltóban tiltakoztunk az árvíz után megmaradt homokzsákok elhelyezése miatt. A tiltakozást a Polgárőrség kezdte. Szerencsére nagy hűhót csapott eköré az m1, az RTL Klub, a Dunakanyar Rádió, a Mai Nap és a Környezetvédelmi Felügyelőség is. Így a polgármesternek 500 eFt környezetvédelmi bírságon túl, ki kell üríttetnie a homokzsákokat.

 

2002. JÚLIUS 10.

Éljenek a fák!

Július 10-én Wiedermann Dénes háza előtt lévő háború előtti, vén diófa ágait barbár módon, a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül levágták. Mindezt csak azért, mert a munkagép nem fért el az utcában.

Vegyük már észre, hogy ez nem csak egy ember ügye! Mindannyian érintettek vagyunk. -gy-

 

2002. JÚLIUS

A Környezetvédelmi Minisztérium idei pályázatai által négy programra kaptunk támogatást, amelyekből három a Morgó-patak állapotának javítását szolgálja. A kisvízfolyás mederviszonyait a hetvenes években megváltoztatták. Ennek számos negatív következményei közül a legsúlyosabbak a magas vízállásokat kísérő áradások, az élővilág pusztulása. Reményeink szerint az eredeti állapot visszaállítása által mind az anyagi, mind a természeti értékek nagyobb biztonságba kerülnek.

 

2002. JÚNIUS

Egyesületünket a Pest Megyei Bíróság 2002. júniusában kiemelten közhasznú társadalmi szervezetként jegyzékbe vette. Szeretnénk minél hatékonyabban képviselni Kismaros lakosságának érdekeit a településfejlesztés és a környezetvédelem területén.

 

2002. NYÁR

“Élő Dunakanyar” címmel vándorkiállítást szerveztünk a Börzsöny Akciócsoporttal közösen 2002 nyarán, mely a Dunakanyar természeti értékeit mutatta be kinagyított fényképeken.

 

2002. TAVASZ

2002. tavaszán egyesületünk is csatlakozott a Börzsöny Akciócsoport tavaly megkezdett élővilág-felméréshez a kismarosi Duna-parton.