marosi_mlnaKedves, Jó Kismarosiak és környékiek!

Már hallhattak róla, hogy Tasnádi Tamás kismarosi lakos felajánlotta jelentős méretű telkét egy olyan gyümölcsöskert létrehozására, amelyben összegyűjtenénk, nevelnénk, bemutatnánk a Dunakanyar gyümölcskertészetének gyümölcs tájfajtái.

Pár éven belül szeretnénk kialakítani egy olyan nevelési, bemutató helyszínt, ami a környék iskolái, kertészkedői, lakosai számára nyitott és bemutatja nem csak a fajtákat, hanem a feldolgozási módszereket, a kapcsolódó hagyományokat is. Nem titkolt célunk a termesztésbe vonható fajták újbóli elterjesztése mindenki hasznára.

A kertépítés az “Ófalu” program nevet kapta, mert a helyi hagyományok megőrzéséről és felélesztéséről szól.  A kert közös értékek mentén, közösen végzett munkával jön létre, minden későbbi haszna ennek a célnak a megvalósítására fordítódik.

Az “Ófalu” program nyitott. Tasnádi Tamás mellett a program szervezési munkáit és a környezeti nevelési feladatokat a Magosfa Alapítvány végzi. Már most is részt vesz benne több önkéntes, de várunk mindenkit, akit érdekel, vagy akár a saját kezével is tudná segíteni ennek a közösségi kertnek a létrehozását.

Ez évben az Ökotárs Alapítvány és a MOL közös pályázatán nyertünk támogatást a növényanyag telepítésére és némi más földmunka elvégzésére. A tavasz során tereprendezési munkákkal indítjuk a kert építését.

Április 16-án és április 30-án szeretettel várunk mindenkit egy kis ásásra, lapátolásra, terep egyengetésre!

A helyszín a Szuttai-dűlőben található: Kismaros, Monostor utca 22. A telek nem az utcafronton van, hanem egy kb. 150 m hosszú bekötőúton lehet elérni. Közvetlenül a Ciszterci monostor bejárata alatti részen van a felső vége.

Reggel 8-kor kezdünk és délutánig lehet dolgozni. Aki tud hívjon segítséget és hozzon szerszámokat (ásó, kapa, lapát, gereblye lehet szükséges). Ha nem tud ennyifélét az sem baj, hozzon amit tud.

Köszönettel vesszük az önkéntes munka lehetőségének hirdetését és érdeklődők toborozását! Mindenkit kérünk, hogy saját ellátásáról (szendvics, innivaló) gondoskodjon. Süteményt senki nem fog visszautasítani…

Kérem mindenki jelezze, hogy mikor, hányan, milyen szerszámokkal várható? Kapcsolat: pzs.vac@gmail.hu, Telefon: 06 (20) 807-7503

Üdvözlettel, Pataki Zsolt szervező