csat1A Morgó-patak egy csapás a falu számára. Csak a gond van vele. Szerintem oldjuk meg a problémát egyszer és mindenkorra. Betonozzuk ki, vagy tereljük el, vagy ami a legjobb, még a falu előtt vezessük bele a csatornahálózatba.

PY056102

A helyén meg egy sétányt, vagy esetleg – félve írom le – egy sugárutat lehetne létesíteni, ami az impozáns és szintén időtálló kövekből épült parktól indulhatna. A kiszáradt fenyők, és a kőkoporsók harmónikus egységet képeznének a hegy alatt ívelő beton sétánnyal.

Nálunknál szerencsésebb országokban, már rég frappáns válaszokat adtak az ilyen és ehhez hasonló problémákra. A Kárpátok Géniusza, Bukarestben az egész Dambovita folyót eldugta egy földalatti csatornába, majd alá metrót tett, fölé pedig kék csempével kibélelt mederbe egy megzabolázott, és folyamatosan keringetett látvány kanálist. Akit érdekelnek a részletek, nézzen szét erre.

dambovita

Persze ne legyünk telhetetlenek, nálunk lassabban őrölnek a malmok. Majd szépen mindennek eljön az ideje. Türelem, bizakodjunk, mert azért már elindultunk a boldogabb jövő felé. Nem úgy, mint a Kismaros által is gyámolított és felkarolt, igen elmaradott németországi Wallhausen település, ahol az emberek nap mint nap farkasszemet néznek a természettel és próbálnak túlélni. Nem véletlenül mondják a németek, hogy a Dunánál véget ér Európa. Dehát ők csak irígykedjenek.

A_fk_kztt_folyik_el

A_falun_keresztlfolyik

Az ember tényleg szavakat sem talál erre a mély nyomorra és elmaradottságra. Húsbavágó, szívszorító, csontig hatoló. Hogy szép befejezése legyen eszmefuttatásunknak, zárjunk ezzel a jövőbe hatoló fotóval.

csat1

Bár cikkünknek nem témája az árvíz, de megjegyezném, hogy ha a Börzsönyben baromi sok eső esik, akkor a patakban mindig baromi sok víz lesz, függetlenül attól a pár kavicstól, amit most kilapátoltak. Érdemben védekezni erdősítéssel lehet (a fák koronája embertelen mennyiségű vizet képes visszatartani), meg zápotározókkal. És hiába fejlesztünk, kűzdünk, kotrunk, betonozunk, ha a falut annak idején teleszórták mindenféle korszerűtlen építményekkel, amelyek feltartóztatják a vizet, mesterségesen felduzzasztva ezt a pataknak nevezett szörnyűséget. Ezzel a kotrással csak adtunk annak a bizonyosnak egy pofont, ezt a problémát a gyökerénél kell megragadni. Először is beton, beton és beton. Másodszor meg takarítsuk már el az útból azt a nyavalyás hidat! Verőcét meg kötelezni kell, hogy Kelet-Kismaros közúti összeköttetését biztosítsa a főúttal és kész. Meg esetleg egy vietnámi híd a víz fölé. Probléma megoldva, ennyi.

morgo_patak_aradas_1999_osz_pc1_f-neubauer

morgo_patak_aradas_1999_osz_pc2_f-neubauer