2003. NOVEMBER 9.

Faültetés Kismaroson

A Pest Megyei Önkormányzat Természeti és Környezetvédelmi Alaptól elnyert 300.000 Ft-os támogatásból Kismaros újrafásítását valósítottuk meg. A faültetés előtt terepbejárás tartottunk, amelyben partnerünk volt a Kismarosi Önkormányzat és a Víztükör Kft., akikkel a Morgó-patak revitalizációs tervét készítettük elő. A patak-mente beültetésénél figyelembe vettük a Természetvédelmi Törvényt előírásait is. A Kismarosi Általános Rendezési Terv ajánlásai alapján kizárólag őshonos fafajtákat választottunk ki.

A fák elültetésére a közintézmények és a lakosság segítségét is kértük. Felhívásunkra az akcióban a következő csoportok és intézmények vettek részt:

  • Kismarosi Önkormányzat
  • Kis Morgó Óvoda
  • Vilcsek Gyula Általános Iskola
  • Szent László Cserkészcsapat
  • Kismarosi Faluvédő Egylet

A fák megvásárlásánál igénybe vettük az egyik önkormányzati képviselő szakértelmét és önkéntes segítségét is, egy másik képviselő pedig a szállításnál állt a rendelkezésünkre. Köszönjük.

A fák egy része a Morgó-patak partján, a másik része Kismaros közterületein került kiültetésre, 2003. november 8-9-én. Mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy jegy ól sikerült akció volt és az egyik legfontosabb eredménynek azt tartjuk, hogy akik a fákat elültették, vállalták azok gondozását is. A fákat két helyről szereztük be: PLAY POOL kft. KERTBOLT (Budapest), PRIM-KERT Bt. (Nagymaros).

Bízunk abban, hogy a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület ezzel a példaértékű összefogással a település környezetvédő szemléletet is formálta, s követőkre talál.

 

2003. OKTÓBER 13.

Kedves MÁK-tagok!

Megkaptuk végre a Bírósági végzést az egyesületet érintő változásokról: a — nektek is elküldött — módosított alapszabály lépett életbe, és az új elnökség is már hivatalosan elismert.

Szintén elküldtük az egyesület stratégia-tervét, szívesen vennénk felajánlásaitokat, hogy a feladatok minél több tag között osztódjon szét, senki se legyen túlterhelve. A pályázati beszámoló az elmúlt 3 hónap beszámolóját és a hátralévő feladatainkat tartalmazza.

A közeljövőben két programunkra szeretnénk, ha el tudnátok jönni:

1. Összefogás az illegális hulladéklerakók felszámolására

A Börzsönyligetiek Érdekvédelmi Egyesületével és az Üdülőterületi Polgárőr Egyesülettel közösen akciót szervezünk október 25-re, hogy a környékbeli erdőket megszabadítsuk a szeméttől. Találkozó 9.30 órakor Börzsönyligetben, a Korgó-Morgó büfénél. A szemétszedés után szeretettel várjuk a résztvevőket egy tányér gulyáslevesre.

2. Faültetés

November 6-án, szombaton, várhatóan 100 db facsemete kerül kiültetésre Kismaros közterületein. Az elsősorban őshonos, (hárs, tölgy, juhar, szil, vadkörte, dió, meggy, cseresznye, körte, alma) fafajok vásárlását pályázati támogatás teszi lehetővé. A Kismarosi Kikiáltón keresztül azoknak a jelentkezését vártuk, akik házuk előtt szívesen ültetnének és gondoznának egy fát. Szerencsére egyre többen éltek a lehetőséggel és mára elkészült az a lista, hogy ki hova, mennyi fát fog ültetni. November 6-án, a megrendelésen túl maradt fákat fogjuk elültetni. Találkozó 9.30-kor a Kisvasútállomáson, Kismaroson.

Lehet, hogy ez lesz a logónk:
logo-terv2003. AUGUSZTUS 5.

Elkészültek a Június 14-iki kirándulás képei!

Itt megtekinthetők: Kirándulás, 2003. június 14.

2003. JÚLIUS 23.

Augusztusban újra “ökotúra”!

A június elején megrendezett családi “ökotúra” sikerére tekintettel újabb Morgó-patak menti kirándulást tervezünk. Találkozó helyszíne és időpontja:

Kismaros, Korgó-Morgó Büfé, Augusztus 8. (péntek) reggel 9 óra

A patakséta során ismerkedünk a patak élővilágával, vízminőségével, majd egy Duna-parti piknikre áthajózunk a Szentendrei-szigetre. A séta patak menti részén ajánlott a gumicsizma és a hosszú nadrág viselete, a dunai szakaszon a szokásos könnyű nyári viselet elegendő. A fürdőruhát senki se felejtse otthon!

Az őszi ökotúrák során a település és a Börzsöny más természeti és kulturális értékeihez is elzarándokolunk. Az elsősorban családoknak, iskolásoknak tervezett kirándulásokat a Kismarosi Kikiáltó következő számaiban hirdetjük meg.

További információ: Néder Katalin (27) 383-260, Dukay Igor 06 (70) 235-02-54

2003. JÚLIUS 22.

A Kismarosi Kikiáltó című kismarosi újságban a következő kis cikkecske jelenik meg:

“Morgó-patak séta – élménybeszámoló

Június 14-én patak-sétára mentünk a kismarosi Morgó-patak völgyébe. Bár a főszervezők melegen ajánlották, hogy gumicsizmát is vigyünk és hosszú-nadrágot, többen maradtunk a laza nyári rövidnadrágos viseletnél. Kullanccsal nem találkoztunk. A patak mellett – néha benne – sétálva hallgattuk a szakember előadását a patakról, a környezetéről és lehetséges jövőjéről, amiért mi is tehetünk. Bandukolva a hűs árnyat adó égerfák alatt eljutottunk első állomásunkig, egy nagyobb tisztásig, ahol önfeledt falatozásba kezdtünk. Ezután néhány vízkémiai vizsgálatot is elvégeztünk. Megmértük a víz pH értékét (8,0), és a nitrát tartalmát (0).
A magunkkal hozott kis hálók segítségével különféle kis vízi állatkákat “halásztunk ki” a patakból. Azonosításuk után természetesen visszaengedtük őket a vízbe. Találtunk néhány piócát is, a lányok legnagyobb örömére… A munka után pedig jött a jól megérdemelt pihenés! Kishajóval átmentünk Kisorosziba, ahol is rögtön elnyúltunk a parton és Magdi néni finom palacsintáit elfogyasztva kellemes beszélgetésbe kezdtünk, sőt, egyesek nem átallottak az árnyékban elszunyókálni. Egy szó, mint száz: ez a nap igazán nagyszerűen telt!
Makra Szabolcs (MÁK tag)”

2003. JÚLIUS 20.

Megtörtént a Július 19-iki közgyűlés, ahova nagyon kevés tag jött el. Ennek ellenére az Egyesület határozatképes volt és számos problémát sikerült megoldanunk… de sajnos nem mindet.

A közgyűlés után friss sárgabarackos-mákos gombócot ettünk, ami mindenkinek nagyon ízlett!

2003. JÚLIUS 7.

Az Egyesület adatai javításra kerültek a http://www.dunakanyar.hu adatbázisában.

Az Egyesület adatai felkerültek a http://www.greenfo.hu adatbázisába (Környezetvédelmi Újságírók társasága, zöld iránytű a neten).

2003. JÚLIUS 4.

Kedves MÁK tagok!

2003. július 19-én, délelőtt 10 órakor közgyűlést tartunk. Az erről szóló értesítést mindenki e-mailben megkapta.

2003. JÚNIUS 24.

Megtörtént a tisztújító közgyűlés. Elfogadtuk az előző elnökség beszámolóját. Új elnökség lett választva és az alapszabályt is módosítottuk.

Sajnos a ülés nem úgy zárult, ahogy azt tervezni lehetett…

2003. JÚNIUS 16.

Megvolt a beígért kirándulás. Sajnos kevesen voltunk, de a hangulatot ez nem befolyásolta. A kirándulás az előzetes tervek szerint zajlott. (lásd lejjebb) Természetesen Magdi néni palacsintáit sem hagytuk ki…

Mint azt bizonyára mindenki tudja Június 24-én, kedden 18 órai kezdettel tisztújító közgyűlés lesz, amire minden tagot várunk.

2003. MÁJUS 30.

    Közhasznúsági jelentés a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület 2002. évi tevékenységeiről

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesületet, mint a Dunakanyar térségében működő kiemelten közhasznú környezetvédelmi tevékenységet végző szervezetet 2002 nyarán jegyezte be a Pest Megyei Bíróság. Az év végéig a környezet- és természetvédelmi szemléletformáló tevékenységeken kívül részt vettünk a helyi döntéshozók és a régióban együttműködő civil szervezeteinek munkájában is.

Környezetvédelem

Az egyesület fő profilja a kisvízfolyások élővilágának és az azt veszélyeztető hatások felmérése. A Dél-Börzsöny patakjain végzett rendszeres bioindikációs és vízkémiai vizsgálatok segítségével megkezdtük a szennyező források feltérképezését, megalapozva egy későbbi revitalizációs terv elkészítését.

További környezeti károk enyhítését célozta faültetési akciónk Kismaroson, amelyet a Börzsöny Akciócsoporttal közösen végeztünk, a Független Ökológiai Központ támogatásával. A program hosszútávú célja a por- és zajszennyezés csökkentésén kívül a harmonikus élettér kialakítása.

Szemléletformálás

A szakmai munka hatékonyságának növelése érdekében fontosnak tartjuk az érintettek (lakosság, önkormányzatok, oktatási intézmények) tájékoztatása és aktív részvételét. E cél elérését segítette az “Élő Dunakanyar” programsorozat, amely szervezésében mi is szerepet vállaltunk. A program segítségével több ezren ismerhették meg a Dunakanyar természeti értékeit.

A helyi döntéshozók segítése

Kismaros község önkormányzata kérésére véleményeztük a helyi Környezetvédelmi Rendeletet, az Idegenforgalmi koncepciót és a Településszerkezeti Tervet.

Számviteli tájékoztató adatok a 2002-es évről (Forint)
Pénzügyileg rendezett személyi ráfordítások     0
Pénzügyileg rendezett anyag jellegű ráfordítások     0
Értékcsökkenési leírás     0
Pénzügyileg rendezett egyéb jellegű ráfordítások     0
A szervezett által nyújtott támogatások     0
Apeh által kiutalt 1% összege     0

Közpénzekből befolyt támogatások 2002. évben     0

A szervezet vezetőinek juttatott támogatások összege

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület vezetői az év során sem anyagi sem természetbeni juttatásban nem részesültek az egyesület részéről.

2623 Kismaros, Móricz Zsigmond utca 5.
2003. május 30.

Magyarkúti Gergely (elnök)

2003. MÁJUS 21.

Kedves MÁK-tagok!

Korábbi levelünkben jeleztük, hogy MÁK-tagok és nem-MÁK-tagok részére Kismaroson “ökotúrát” szervezünk. Levelünk óta az idő sajnos elszaladt, így új időpontként június 14-e szombatra esett választásunk. Ez az időpont ahhoz kellően távoli, hogy mindannyian még beütemezhessük, de ahhoz közeli, hogy kirándulhatnékunkat megőrizzük.

A kirándulás célja:

Ismerkedés a Morgó-patak, a kismarosi Duna-part ártéri erdejének és a Szentendrei-sziget természeti értékeivel, problémáival. Mindezt baráti “közegben” tesszük, egymással is ismerkedve, kevesebb szakmaisággal – kedvcsinálóul.

A Cserkész-háztól gyalog a patak mentén jutunk el a Dunáig, melyen – pikniket követően – komppal átkelünk a Szentendrei-sziget kies partjára. 🙂

Ráadásként (meglepetés!!) kulturális programmal is készülünk, figyelemmel igényeitekre, időtökre, gyermekeink terhel-hetőségére.

A találkozó helye, időpontja: Cserkész-ház/Morgó-büfé, 2003. június 14., szombat, 9 óra

(A távolabbról, pl. a fővárosból érkezők a Nyugatiból 7.30-kor induló vonattal jöhetnek!)

Tervezett befejezés: 15 óra, kismarosi Duna-part

Amit hozzatok magatokkal: enni- és innivaló, pléd, meg amit még egy rövid kiránduláshoz és piknikhez fontosnak tartotok.

A szakmai programról és eszközökről (a nem kötelező gumicsizma kivételével) mi gondoskodunk:

igény esetén egyszerű vízkémia vizsgálatok, vízi állatok és vízparti növények vizsgálata képezi a “menüt”. (Plusz: a meglepetés.)

A program kereteit megadtuk, de részletekkel is szolgálunk a június 10-ével kezdődő héten a (70) 235-02-54-es és a (27)383-260-as telefonszámon.

A részletes programterv elkészítését segíti, ha ötleteiteket, igényeiteket jelzitek számunkra! (A telefonszámainkat ld. fent; e-mail-címek: [renatur@freemail.hu], [egerliget@freemail.hu]).

Várunk szeretettel!

Kismaros, 2003. május 21.

Dukay Igor és Néder Kati

2003. MÁJUS 5.

Kedves MÁK-tag!

Örömmel értesítelek, hogy tavaly a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz beadott öt MÁK-os pályázat mindegyike nyert! Ezúttal mondunk köszönetet Végvári Áginak, az Ökosansz Alapítvány elnökének, hogy a MÁK bejegyzéséig pályázatainkat befogadta.

E jó hírt már korábban mindannyiotok tudomására akartuk hozni, de a szerződésekkel kapcsolatos bizonytalanságok és a sűrű tennivalók ezt nem tették lehetővé.

A szerződéseket aláírtuk, a támogatások – közel 3 millió forint – márciusban megérkeztek, a pályázati beszámolók halasztási kérelmei már a minisztériumban vannak (eredetileg május 31-ig kellene elszámolnunk velük, de mivel a pénz későn érkezett így december 31-ig kértünk halasztást).

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a pályázatban foglaltakat, számítva érdeklődésetekre és a megvalósításban való részvételetekre.

1. A Morgó-patak völgyének környezeti és természeti állapotfelmérése (2 pályázat formájában)

A program célja a patak és 5 mellékvizének rendszeres vízminőség-vizsgálata, mely a szennyező források feltérképezése és a vízminőség javítása érdekében történik.

A vizsgálat kémiai és bioindikációs (a vízben élő gerinctelen élőlények előfordulásán alapuló módszer) részből áll. A gerinctelen élővilág vizsgálatán kívül – a természetvédelmi oltalom elérése és a revitalizáció megalapozása érdekében – sor kerül a főág és a mellékágak menti növényzet és a madárvilág vizsgálatára is. E feladatokban, valamint a halakkal és denevérekkel kapcsolatban külső segítséget kértünk.

A vizsgálatok mellett egyúttal vízhozam -mérés is történik, mely a szennyezések szempontjából, de a patak revitalizációja (természetes állapotának visszaállítása: a vízmennyiség alapján készítik el az olyan meder tervét, mely úgy képes elvezetni az árvizeket, hogy fák is telepíthetőek legyenek a mederbe és jobb legyen a vízben lakó élőlényeknek is, ill. a mederburkolatokat természetközeli partvédő megoldásokra cserélik) miatt is lényeges.

A felméréseken kívül Víz világnapján, a Föld napján és más ún. “jeles napokon”, vagy “csak úgy” szemléletformáló gyermekprogramokat szervezünk. Most már “túl vagyunk” a kismarosi és szokolyai gyerkőcök patakparti vizsgálódásain a Víz-nap alkalmából, s esedékessé válik a Föld napi rendezvény (április vége felé). Utóbbit nem iskolai berkekben hirdetjük meg, hanem gyermekes és nem gyermekes MÁK-tagoknak. Így szeretettel látunk Kismaroson egy kis vizes “tavaszünnepen” (ránk fér!): terveink szerint a patakparton végigsétálva ismerkedünk élővilágával, egymással, majd a Duna parton az ártéri erdőbe tekintünk be. Egy kis pihenést és pikniket követően kishajóval átmegyünk a Szentendrei-szigetre.

Hamarosan további részletekkel szolgálunk az egész naposra, de nem “sötétzöldre” és “túlélőtúrásra” tervezett programról. Várjuk jelentkezéseteket!

Jelentkezni és érdeklődni lehet: Dukay Igor [renatur@freemail.hu] 70/235-02-54.

2. A Morgó-patak revitalizációs tervének elkészítése

Az 1999. nyarán a nagy esők hatására sok kisvízfolyása lépett ki medréből, elöntve völgyének településeit. Az egyik legjelentősebb börzsönyi vízfolyás, a Morgó- (másnéven: Török-) patak, Szokolyán és Kismaroson okozott nagy károkat, melyekben a szélsőséges időjárási (csapadék-) viszonyokon túl az emberi felelőtlenség ill. a terepadottságok is szerepet játszottak. Kismarosi önkormányzata – az áradások egyetlen okaként a meder kaviccsal való feltöltődését, a mederszéli fák feltételezve – elhatározta a patak kotrását, a fák kivágását, melyet részben társadalmi nyomással, részben az új polgármester hajlandóságával és halmentő akcióval sikerült enyhíteni.

Ezen a patakszakaszon élt ill. él a Börzsöny legnagyobb Petényi-márna populációja, mely mellett nagy többségben van jelen, a nem védett halfajokon túl, a szintén védett fürge cselle és a kövi csík is. Célunk, hogy a patak a védett halfajok állományait újra el tudja tartani, medre és az ökológiai szempontból elválaszthatatlan környezete újra természetközeli legyen.

Ennek érdekében egy szakemberek által megírt, revitalizációt előkészítő tanulmány elkészíttetésére írtuk meg a pályázatot. A tervet halbiológiai szakértők, vízügyi szakemberek és tájtervezők együtt alakítják ki, így mindet szakterület megfelelően képviselve lesz. Az egyeztetett tervdokumentációt egy vízgazdálkodási társulat készíti el. A közös munka támogatására egyeztető fórumokat, közös terepbejárásokat szervezünk. A terv elkészültével azt lakossági és környezetvédelmi fórumokon is közzé kívánjuk tenni. A tanulmányt a területileg illetékes vízügyi-, környezet- és természetvédelmi hatóság elé tárjuk elvi vízjogi engedélyezés céljából, valamint egy példányát átadjuk a kismarosi önkormányzatnak.

További információ: Pantali Bence [info@borzsonyhegy.hu] 20/460-92-06

3. Vízkémiai módszertani kiadvány kiadatása

Terepi bemutatók során szerzett tapasztalataim alapján azt gondolom, hiánytpótló kiadvány készül. Ugyanis a vízminőség-vizsgálathoz szükséges szakirodalom a vízi élőlények meghatározása, vizsgálata szempontjából alaposnak mondható (lásd: “Fogadj örökbe egy patakot!” kiadványai, “Kézikönyv a kisvízfolyások komplex vizsgálatához” – Göncöl Szövetség Hálózat az élővizekért kiadásában), de a vízkémiai részt nem érzem teljesnek. Sokan talán azért sem mernek belekezdeni a vízkémiai mérésekbe, mert nincsen szakirodalom, ami segítséget nyújthat a felmerülő gyakorlati és elméleti problémákra. Pedig egy kisvízfolyás (patakok, tavak, kisebb folyók) vízvizsgálata igen hálás téma a környezeti nevelés terén.

A kiadvány a következő célcsoportok számára készül:

Általános iskolák felső tagozat ill. gimnázium tanulóinak és tanáranak – kémia óra, terepgyakorlat, szakkör, erdei iskola, témanapi-, jeles napi programok keretében tájékoztató mérésekre.

Erdei iskolai programokat nyújtó intézményeknek (oktatóközpontoknak, művelődési házaknak, erdészeteknek…) – vízkémiai bemutató céljából.

Vízminőség-ellenőrzést végző szakmai csoportoknak (egyesületeknek, alapítványoknak, vállalkozásoknak, egyetemista/gimnazista csoportoknak…) – mérések elvégzésére és kiértékelésére.

A kiadvány kézirata elkészült, jelenleg az ábrákat, rajzokat illesztjük be a szövegbe, majd nyár elejéig remélhetőleg elkészülünk a lektorálással is. Szeptemberben tanárokkal szeretném leteszteltetni, a nyomdai előkészítés novemberben lesz és ha minden igaz decemberre elkészül a kiadvány.

Ha valakinek lenne kedve elolvasni vagy kipróbálni, szívesen küldök kéziratot és a hozzá való vegyszereket is kölcsön tudom adni. Szeptember-október tájékán terepi továbbképzést is szeretnék tartani a kiadvány bemutatására, ide is szívesen látok minden MÁK-tagot.

Hívjatok vagy írjatok: Néder Katalin [egerliget@freemail.hu] 27/383-260 (üzenetrögzítős!)

4. A Dunakanyar és vonzáskörzete környezet- és természetvédelmi szemléletformálását szolgáló ismeretterjesztők, információhordozók létrehozása

A program során egy 12 oldalas képes kiadvány készül A/5-s méretben, mely a Dunakanyar táji, természeti értékeit mutatja be szöveges melléklettel. Részletesebben foglalkozik a különböző típusú élőhelyek jellegzetességeivel: Börzsöny- és Visegrádi -hegység, Duna és Ipoly ártere, vizes területei, Kisvízfolyások. Ezen kívül egy weboldal létrehozását is tervezzük www.borzsonyhegy.hu címen, melyet a térség civil szervezetei működtetnének.

További információ: Pantali Bence [info@borzsonyhegy.hu] 20/460-92-06

Kismaros, 2003. május 5.

Dukay Igor és Néder Katalin

2003. ÁPRILIS

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület hírei a Morgó-patak szennyezéséről

A Morgó-patak és mellékvizeinek vizsgálatát öt éve végezzük, tavaly (2002) óta már 17 mérőponton elemezzük a patakok fizikai, kémiai és biológiai minőségét. A szennyező-forrásokat az egyszeri vizsgálat nem mindig mutatja ki, néha a szennyezésnek csak az utóhatásai észlelhetők. Emiatt kell minél többször, rendszeresen méréseket végezni. Egy ilyen környezetvédelmi tevékenység során, az ember egyáltalán nem örül, ha közvetlenül szennyezéssel találkozik. Nekünk sajnos sikerült.

2003. április közepén a szokásos vízminőség-vizsgálatra készülődtünk. Az első mérési napot a Morgó(Török)-patakba torkolló Királyréti-patakon, a kisvasút végállomásánál fejeztük be. A mintavételi ponton a sötétedés ellenére hamar feltűnt a kavicsok közt fekvő számtalan apró, kifehéredett tetem: bolharákok, álkérészek és kérészek lárvái. Némelyikük csápja még rángott. Azonnal értesítettük a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait. Másnap reggel már a Morgó(Török)-patakban is kifehéredett döglött és döglődő halak fogadtak. A halak jelentős része a fokozottan védett, 100 000 Ft eszmei értékű Petényi-márna volt! Az utolsó tetemet a Serneval környékén találtuk.

A nemzeti park munkatársaival közösen megkerestük a szennyező-forrást, melynek patakba torkolló csöve és a meder bűzlött még a tömény hyposzagtól, a kavicsokat pedig a csővezetékből kimosott vas-oxid (rozsda) festette vörösre.

Jegyzőkönyvet készítettünk, majd megpróbáltuk kideríteni a felelősöket. Mint később kiderült ez az esett nemcsak Királyréten, a nemzeti park szívében történt meg, hanem néhány nappal később falunk közvetlen határában is.

A hatósági fellépés hatására reméljük más módszerrel történik majd a legközelebbi, őszi csőtakarítás.

2003.

“Csak ne az én kertecskémbe” – avagy hová tűntek a homokzsákok árvíz után –

Valószínűleg nem sokan örülnének, ha homokzsákot találnának a kertjükben a második ásónyom után. Főleg, ha alatta is, mellette is, jobbra is és balra is homokzsákot fedeznének fel. Pedig az a telektulajdonos, aki megveszi azt a börzsönyligeti telket, ahol egykor medencét, ma játszóteret terveztek, így fog járni. Sokan láthatták a televízióban, hogy több helyen kiürítették az árvízkor használt műanyag zsákokat, hogy a homokot újra fel lehessen használni építkezésekre. Nálunk nem így történt. Sajnos, eléggé jellemző módon csak eltűntették a szemünk elől azokat, és le akarták takarni, hogy még ott se lássuk. Mintha ezzel a problémát megoldottuk volna. Ma Magyarországon számos környezetvédelmi kérdést így oldanak meg: a szőnyeg alá seperik. Hiszen mindenki tudja, hogy a műanyag zsákok nem bomlanak le, a homok fertőzött, a patak mentén elhelyezve az árvíz miatt nincs biztonságos helyen. Mindenki tudja, mégis ide tették. Ez volt a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldás. Unokáink kit fognak majd felelősségre vonni?

Mátyásfa Környezetvédő Egyesület és még sokan mások

2003. MÁRCIUS 19.

A víz világnapján

Évek óta híres emberek százai emelik fel szavukat a Föld bolygó megmentése érdekében. Kipusztították az őserdők zömét, kibányászták a mészkövet és olyan “sebeket” ejtenek, mint a Naszály erdőktől megfosztott oldala, szennyvizet engednek a folyók vizébe, mely nem ismer határokat: folyik országból országba, büntetlenül hagyva az igazi felelősöket. Mindig elfelejtjük: mi csak KÖLCSÖNBE kaptuk a Földet, hogy unokáinknak továbbadhassuk. A vízvilágnapja természetes vizeink védelméért született meg. Létrehozói tisztában vannak azzal az elkeserítő ténnyel, hogy ha nem óvjuk patakjainkat, folyóinkat, előbb-utóbb ivó- és fürdővíz nélkül maradunk.

2003. március 19-én a Vilcsek Gyula Általános Iskola 6. osztályosai együtt vizsgálták a Morgó-patak vizét a helyi Mátyásfa Környezetvédő Egyesület szakemberével, Dukay Igorral.

Álljon itt két beszámoló, Horváth Andrea és Zobin Regina tollából:

Víz világnapja

Ezen a napon a Vilcsek Gyula Általános Iskola 6. osztályos tanulói segítkeztek. Volt, aki inkább csak rajzolta a kis állatkákat, amit a másik csoport fele kifogott. Aztán jött a rendszerezés. Először nagyon bután rendszereztünk, de utána egyre jobban belejöttünk. Végül kimostuk az edényeket és a hálókat, majd visszaengedtük az állatkákat az eredeti élőhelyükre. Amikor visszajöttünk a suliba, csináltunk két kísérletet is. Megmértük, hogy milyen kemény a csapvíz (12 °NK) és milyen kemény a patakvíz (13,5 °NK). Szerintem nagyon jó volt ez a két óra.

Horváth Andrea

Bogár baj

Tegnap lementünk az osztállyal a mellettünk levő Morgó-patakhoz. Először kicsit unalmas volt, de aztán mindenféle bogarat találtunk, méghozzá vízben élő rovarokat. Az egyik ilyen lényecske nagyon szeretett volna közeledni a dobozban a másikhoz kideríthetetlen szándékkal! El nem tudom képzelni, mit is akarhatnak egymástól. Le kellett rajzolni az érdekes rovarokat és meg is határoztuk őket. Az egyik egy ásó rovarka volt kiejthetetlen névvel. Egy összekuporodott nyálas gilisztára hasonlított leginkább. Csak az volt a furcsa, hogy ennek három farka is volt. Nem tudom, mire használja mind a hármat. Mindegy, ő biztos tudta. Mivel nem tudtam jól rajzolni, megnéztem egy társam művét. Paizs Leventének bezzeg sikerült egy nagyon szépet alkotnia, igazán érdekes lett. Visszamentünk a suliba megvizsgálni a vizet. Úgy történt, hogy először kék lett a víz, azután meg piros. Úgy határoztuk meg, hogy mennyire kemény, hogy mennyi piros szert kellett belerakni. Kiderült, hogy a csapvíz 14 német fok keménységű. A patakvízzel is megcsináltuk, az is ugyanilyen keménységűnek bizonyult. Miután ilyen kellemesen töltöttük az időt, mehettünk vissza tanulni. (Ica néni még a matek röpit is el tuta halasztani)

Egy szemtanú